niedziela, 14 lipca 2013

Hmm... Jestem straszną fanką makaronu oraz ryb. Ostatnio miałam chęci na połączenie tych dwóch składników, w wyniku czego wyszło mi moje: Tagliatelle Salmone. Danie jest bardzo proste, nie wymaga zbyt wielu składników, ani wysiłku bądź czasu. Natomiast smak jest wręcz obłędny : )


zdjęcie: mamabartka.blogspot.com




S K Ł A D N I K I :
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 400-500 g wędzonego łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • troszkę soli
  • oliwa
  •  3/4 szklanki śmietany 30% (można również 18% bądź 36%)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki


P R Z Y G O T O W A N I E :

1. Makaron tagliatelle włóż do garnka z gorącą wodą, osoloną 1 (!) łyżeczką soli. Pozostaw go na wolnym ogniu przez około 8 minut, co chwilę mieszając, aby makaron się nie skleił.




2. Czas na przygotowanie sosu: łososia pokrój na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, następnie wrzuć pokrojonego łososia, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy. Całość smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.



3. Kiedy w powietrzu zacznie unosić się zapach łososia (czyli po około 10-12 minutach), na patelnię wrzuć wcześniej ugotowany makaron, całość wymieszaj i dodaj śmietanę. Wszystko jeszcze raz wymieszaj i gotuj przez około 10 minut, aby sos "dojrzał".



4. Na sam koniec posyp makaron świeżo pokrojoną pietruszką.



bon appétit!


Next
Nowszy post
Previous
This is the last post.

1 komentarze:

  1. Właśnie ugotowałam, przyprawilam jeszcze świeżym pieprzem kolorowym i papryka ostrą, smakuje doskonale :)

    OdpowiedzUsuń

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato