poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Moim ulubionym daniem są tak zwane: "mięska w cieście", czyli po prostu pierś z kurczaka w delikatnej panierce. Od bardzo dawna w moim domu robi je  babcia. Są bardzo smaczne, można je jeść na ciepło z sałatką i ziemniaczkami lub na zimno - do kanapki. Jest to danie bardzo proste, a smakuje wybornie!



S K Ł A D N I K I :
  • jedna, podwójna pierś z kurczaka, bądź dwie połówki
  • 2 - 3 jajka
  • szklanka mąki
  • łyżeczka vegety 
  • olej
  • pieprz i sól

P R Z Y G O T O W A N I E :
1. Włóż pierś do garnka z osoloną, gorącą wodą i gotuj przez około 5 minut, aby pierś była tyko delikatnie podgotowana. 
Można też...
Nie gotować piersi, jednakże surową będzie się zdecydowanie gorzej kroić.
Po upływie 5 minut, delikatnie odcedź pierś, wystudź, odkrój wszelkie "żyłki" oraz "tłuściny" i pokrój na owalne kawałki grubości około 1-ego cm.

2. Czas na przygotowanie panierki: w miseczce rozbij 2 jajka, dodaj mąkę, sól, pieprz i vegetę. Całość rozbełtaj, aż do uzyskania konsystencji śmietany kremówki. Jeżeli panierka jest za rzadka - dodaj mąki, jeżeli natomiast na gęsta - wlej odrobinę przegotowanej wody lub wbij trzecie jajko.


3. Pokrojoną pierś zamocz w panierce i smaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru.



 
 Polecam podanie z gotowanymi ziemniaczkami i sałatką coleslaw!

bon appétit!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato