wtorek, 1 października 2013

Co się je w kinie? Popcorn, m&m's, nachosy... Te ostatnie moim zdaniem są najciekawsze. W tych wielkich internetach można znaleźć wiele przepisów na domowe nachos. Bardzo lubię łączyć przepisy, dlatego dzisiaj zaproponuję Wam Ostrrre Nachos : ) 




 S K Ł A D N I K I :

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki przegotowanej, letniej wody
  • oliwa
Suszone przyprawy:
  • oregano
  • słodka papryczka
  • papryczka chili
  • bazylia

 P R Z Y G O T O W A N I E :

1.  Przygotuj ciasto na tortille: zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodaj wodę i dwie łyżki oliwy.  Jeżeli ciasto będzie zbyt tłuste, możesz dodać jeszcze trochę mąki. Osobiście preferuję właśnie ciasto bardziej suche, a nie tłuste. Wyrabiaj przez około 5 minut.


2. Ciasto podziel na kilka części jak na zdjęciu powyżej. Następnie maksymalnie rozwałkuj pierwszą i każdą kolejną część na kształt koła o średnicy takiej samej jak patelnia, na której będziesz piekł.


3. Gotowe rozwałkowane placki smaż na suchej patelni teflonowej aż do pojawienia się brązowych plamek.


4. Tak upieczone i wystudzone tortille pokrój na małe trójkąty, wsyp do dużej miski i wlej około pół szklanki oliwy. Wymieszaj. Następnie całość posyp zaproponowanymi przeze mnie przyprawami suszonymi lub dodaj własne. Całość również usmaż na teflonowej patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że trójkąciki również możesz smażyć partiami, jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelnię.


5. Polecam również z sosem serowym (półtorej kostki topionego sera rozpuść na rondelku, dodaj pół szklanki mleka, łyżeczkę słodkiej papryczki i szczyptę soli; podawaj w naczyniu do fondue, ponieważ bardzo szybko twardnieje) lub salsą (zmiksuj dowolną ilość pomidorów z papryką, cebulą, bazylią, oregano, solą i chili).

bon appétit! 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato