sobota, 14 września 2013

Dzisiaj odbyło się spotkanie integracyjne mojej nowej klasy. Wiadomo, każdy na taką imprezę coś przynosi. Ale oczywiście jak zwykle chciałam wykazać się ambicją i postanowiłam upiec ciasto. Niestety czasu nie miałam za dużo, więc z pieczenia nici. Jednakże wpadł mi do głowy pomysł na zrobienie szybkiego ciasta, bez pieczenia. I tak oto w godzinę stworzyłam Najpyszniejszego 3BIT'a.



 S K Ł A D N I K I :
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania zagęstników do śmietany
  • ok. 40 herbatników kakaowych
  • 510 g masy krówkowej
  • 2 opakowania budyniu
  • 750 ml mleka
  • kostka masła
  • 3 łyżki cukru
  •  cukier wanilinowy
  • 2 tabliczki czekolady (obojętnie czy gorzkiej, czy mlecznej)
  • szklanka dowolnych orzechów

P R Z Y G O T O W A N I E :

1. Wyłóż na blasze jedną warstwę herbatników, wolne miejsca wypełnij okruszkami. Następnie posmaruj je masą krówkową (1/3 puszki).



 2. Przygotuj budyń wg przepisu z tyłu opakowania, pamiętając, że zamiast litra mleka należy użyć 750 ml. Utrzyj masło z cukrem (tak, wiem że cukru jest mało, ale naprawdę nie potrzeba więcej :) ),  następnie zmiksuj je z ostygniętym budyniem. Wyłóż całą blachę gotową masą.


3. Posmaruj herbatniki z dwóch stron masą krówkową, następnie ułóż je na masie budyniowej w niewielkich odstępach.


4. Śmietanę włóż do zamrażalnika na około 15 minut. Następnie zmiksuj ją z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, uważając, żeby nie zrobić "masła"!


5.  Dokładnie rozsmaruj ubitą śmietanę na herbatnikach. Orzechy i czekoladę pokrój lub potrzyj na bardzo drobne kawałeczki (polecam również wersję: "na pył"), wymieszaj i posyp tym bitą śmietanę.



bon appétit!  


4 komentarze:

  1. jedno z najpyszniejszych ciast, trzeba przyznać

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię takiego:!!!:) Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O MUSI BYĆ PRZEPYSZNE! UWIELBIAM TAKIE CIASTA!
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato