Jedną z wielu kulinarnych tradycji w moim domu jest niedzielny obiad. Już od rana jest on wspólnie przygotowywany przez wszystkich członków mojej rodziny. Jednym ze składników takiego tradycyjnego obiadu są śląskie kluski tarte. W moim domu podaje się je na trzy sposoby: jako placki, jako kluski z sosem na drugie danie, czyli najbardziej tradycyjnie oraz jako dodatek do niedzielnego rosołu.
S K Ł A D N I K I :
(na około 30 klusek + 7 placków)
- 13 dużych ziemniaków
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
P R Z Y G O T O W A N I E :
1. Ziemniaki dokładnie opłucz i obierz. 9 ziemniaków przekrój na połówki, posyp 2-3 łyżeczkami soli, zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu. Uważaj, żeby ziemniaki nie były zbyt miękkie!
2. Pozostałe ziemniaki potrzyj. Ugotowane ziemniaki odcedź (nie studź!), wyłóż do głębokiej miski, dodaj 2 łyżeczki soli i potłucz tak, żeby miały konsystencję puree. Następnie dodaj przecedzone potarte ziemniaki i znowu potłucz. Na sam koniec dodaj mąkę i wymieszaj (polecam użycie rąk).
3. Kluski ulep na kształt dużej piłeczki ping-pongowej, następnie lekko spłaszcz, a na środku zrób małe wgłębienie palcem; gotuj w gorącej, lekko osolonej wodzie. Będą gotowe, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. Podawaj z sosem pieczeniowym, mięsem i sałatkami :)
4. Kolejnym sposobem na wykorzystanie ciasta do tartych klusek jest upieczenie placków. Gotowe ciasto po prostu usmaż na patelni lub kuchennym piecu kaflowym, zamiast gotować. Podawaj z masłem lub śmietaną.
5. Ostatnim sposobem na wykorzystanie ugotowanych klusek jest użycie ich jako dodatek do rosołu lub innej zupy. Uwierzcie mi, takie połączenie jest bardzo smaczne :)
bon appétit!
super przepis i pomysł
OdpowiedzUsuńCześć
super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/
pozdrawiam Agata:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śląską kuchnię, a kluski z roladką i modra kapustą goszczą u mnie bardzo często. Twoje wydanie jest zaskakujące, ale już kilku przepisów próbowałam, bardzo fajnie wyszły, więc i na ten się skuszę!
OdpowiedzUsuń