piątek, 27 grudnia 2013

Dzień przed w Wigilią Bożego Narodzenia, czyli 23 grudnia, mój wspaniały chłopak Szymon obchodził swoje kolejne urodziny. Z tej okazji postanowiłam upiec mu tort wg własnego pomysłu. Miał on być gotowy na dzień po Bożym Narodzeniu (26 grudnia).  Zadanie to, jak się okazało, nie było wcale takie proste, gdyż wszyscy domownicy byli zajęci przygotowaniem do Świąt. Walka o kuchnię rozgrywała się pomiędzy mną, moim tatą i babcią, więc ciężko było cokolwiek zrobić. Przez to całe zagonienie nie zrobiłam prawie w ogóle zdjęć, co musicie mi wybaczyć. Po wielkich, zaciętych bojach udało mi się w końcu stworzyć Tort 4 smaki. Jest naprawdę pyszny, smakował wszystkim gościom. Śmiało mogę powiedzieć, że to moja pierwsza prawdziwa duma :)




 S K Ł A D N I K I :
Biszkopt (blacha 27 cm)
  •  10 jajek
  • półtora szklanki cukru
  • półtora szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa wiśniowa
  • paczka wiśni mrożonych bez pestek
  • 200 ml soku wiśniowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wódki wymieszane z 50 ml soku wiśniowego
Masa stracciatella
  •    750 g serka mascarpone
  • ok 200 - 250 ml śmietany 30 %
  • półtora tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół szklanki cukru
  • 2 zagęstniki do śmietany
Polewa czekoladowa  
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka wody
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
Dekoracja - bita śmietana
 P R Z Y G O T O W A N I E :  

Biszkopt biały

1. Przygotuj 5 jajek. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno po czym wsyp połowę przygotowanego wcześniej cukru. Cały czas ubijaj. Następnie dodaj żółtka, ubijaj aż do powstania delikatnej masy. Dodaj połowę przygotowanej mąki i łyżeczkę proszku. Z pozostałej mąki ubierz jeszcze 2 płaskie łyżki i dodaj do masy. Cały czas ubijaj, do czasu, kiedy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane.Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż papierem tylko na dnie. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 170 st. C.


Biszkopt czekoladowy
2. Całe przygotowanie jak powyżej. Ubrane 2 płaskie łyżki mąki do poprzedniego biszkoptu zastąp 2 łyżkami kakao. Ten biszkopt przekrój na dwie części!

Jeżeli biszkopty będą suche, nasącz je kawą lub sokiem wiśniowym!

Masa wiśniowa
3. Z 200 ml soku wiśniowego odlej pół szklanki, pozostałą część zagotuj z cukrem i alkoholem. Pół szklanki soku wymieszaj z mąką. Kiedy sok z cukrem zacznie się gotować, wlej sok z mąką. Mieszaj energicznie. Kiedy kisiel zacznie się gotować wsyp wiśnie, cały czas mieszaj. Kisiel będzie gotowy, kiedy będzie się gotować i znikną wszystkie grudki. Ostudź.

Masa stracciatella
4. Czekoladę potrzyj na wiór, następnie zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Odłóż do lodówki.
Polewa czekoladowa
5. Wlej wodę do małego rondelka/garnuszka, podgrzej do pojawienia się pierwszych pęcherzyków, następnie wsyp cukier, gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru cały czas mieszając. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dorzuć czekoladę i podgrzewaj aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Jeżeli polewa będzie za bardzo wodnista, dodaj jeszcze łyżkę kakao i cukru. UWAGA! Polewa bardzo szybko zastyga, więc najlepiej zrobić ją na samym końcu!
Całość:
6. Kiedy biszkopt wystygnie, układaj kolejno warstwami: biszkopt czekoladowy, wiśnie, biszkopt biały, stracciatella, biszkopt czekoladowy, czekolada na górę i boki. Udekoruj bitą śmietaną.


bon appétit!






1 komentarze:

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato