sobota, 28 czerwca 2014

Czy jest coś lepszego niż sezonowe owoce? Oczywiście, że nie! Korzystając z okazji do świętowania (rozpoczęcie wakacji) postanowiłam stworzyć coś na bazie letnich owoców. Wybór padł na tartę.  Tarta jagodowo-czekoladowa, która powstała jest połączeniem kwasowości jagód i cytryny ze słodyczą czekolady. Idealna na niedzielne popołudnie! Dedykuję ją wszystkim, którzy nie liczą kalorii ;)



S K Ł A D N I K I :

ciasto (blacha ok. 30 cm):
  •  3 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

 masa:
  • szklanka jagód
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • płaska łyżka cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 230 g. nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • szczypta soli


 P R Z Y G O T O W A N I E :

1. Przygotuj ciasto: połącz ze sobą wszystkie składniki, ugnieć na gładkie ciasto. Formę posmaruj dokładnie tłuszczem i wyłóż ciastem. Delikatnie poprósz mąką i włóż do lodówki na ok. 30-40 min.

2. Zimne ciasto gęsto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia. W celu uniknięcia "brzuchów" na papier wysyp ok. 2 szklanki fasoli/grochu i delikatnie dognieć ciasto.
Całość (grochu nie ściągamy) włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C z termoobiegiem na 15 minut.


3. Czas na przygotowanie masy: śmietanę, jagody, jajko, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy, mąkę zmiksuj na "czysty koktajl" (bez grudek, owoców itp.). Białka wraz z proszkiem i solą ubij na "śnieg". Pomału wymieszaj śnieg z koktajlem. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, żeby nie opadła!

 
 
4. Wyjmij ciasto z piekarnika, ściągnij papier z grochem. Delikatnie przełóż na ciasto masę i rozsmaruj ją (możesz posypać ją jeszcze świeżymi jagodami). Włóż z powrotem do piekarnika na 20 min, temp.: 190 st. C, grzanie góra-dół. 
Tarta będzie gotowa, kiedy masa stanie się sprężysta.

5. Krem czekoladowy rozpuść w kąpieli wodnej i delikatnie rozsmaruj na masie jagodowej. Należy tu bardzo uważaj, gdyż masa lubi się "pozwijać". Całość posyp jagodami. Polecam zrobienie "korony" ze świeżych liści mięty.
Przechowuj w lodówce.



bon appétit!

3 komentarze:

  1. o mamo... jak to wygląda.. <3
    Chce kawałek, ale już! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie! Ależ musiała smakować... :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato