Końcówka sierpnia nie rozpieszcza nas pogodą - za oknem szaro, a z nieba padają coraz to bardziej obwite deszcze. Na taką pogodę nie ma nic lepszego, niż jakieś dobre, słodkie ciasto. W mojej głowie zakwitał pomysł na szarlotkę, ale w lodówce dostrzegłam koszyczek pięknych, czerwonych malin, zerwanych dzień wcześniej w ogrodzie. Szarlotkę odłożyłam na inny dzień i postanowiłam stworzyć coś malinowego. Potem samo się wszystko posypało: jak maliny, no to oczywiście beza; jak beza, to i jakiś dobry krem musi być, a jak dobry krem to i jeszcze karmel na osłodę życia. I tak powstało ciasto budyniowe z owocami.
S K Ł A D N I K I :
ciasto:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 l mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3/4 kostki margaryny
- 5 białek
- 300 g cukru
- szczypta soli
- opakowanie masy krówkowej
- 2 szklanki malin
- 1 banan
P R Z Y G O T O W A N I E :
1. Przygotuj ciasto: połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki - zagnieć ciasto bardzo dokładnie. Blachę posmaruj tłuszczem, wyłóż papierem, a następnie ciastem (wykładamy sam spód!), które przed włożeniem do lodówki oprósz mąką. Czas przebywania w lodówce: ok. 40 min. Po tym czasie ciasto gęsto nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min.
2. Przygotuj bezę: białka z dodatkiem soli ubij BARDZO DOKŁADNIE (polecam tu najwyższe obroty miksera). Dodawaj powoli po łyżce cukru, cały czas ubijając. Masę uformuj wg własnej koncepcji - łyżką, łyżeczką, foremką (ja użyłam rękawa cukierniczego) i susz (piecz) w temperaturze 130 - 140 st. C przez około 45-50 min. Stan bezików możesz sprawdzać co jakiś czas po 40 min. suszenia.
3. Upieczone, gorące ciasto posmaruj masą krówkową (masa lepiej rozprowadza się na gorącym cieście). Przygotuj masę budyniową: z 1 l mleka odlej 1,5 szklanki, resztę zagotuj z cukrem (cukrami) i tłuszczem. Do odlanego mleka dodaj mąkę (mąki) i dokładnie wymieszaj. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodaj mleko z mąką. Dokładnie mieszaj, aby uniknąć grudek i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
4. Masę budyniową podziel na dwie części. Spód ciasta wysmaruj jedną częścią, posyp owocami, następnie przykryj je drugą częścią masy. Na samej górze poukładaj beziki.
bon appétit!
mmmmm smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZdjecia swietne !
Wyglada przepysznie
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/
...hmmm niebo w gębie
OdpowiedzUsuń