środa, 27 sierpnia 2014

Końcówka sierpnia nie rozpieszcza nas pogodą - za oknem szaro, a z nieba padają coraz to bardziej obwite deszcze. Na taką pogodę nie ma nic lepszego, niż jakieś dobre, słodkie ciasto. W mojej głowie zakwitał pomysł na szarlotkę, ale w lodówce dostrzegłam koszyczek pięknych, czerwonych malin, zerwanych dzień wcześniej w ogrodzie. Szarlotkę odłożyłam na inny dzień i postanowiłam stworzyć coś malinowego. Potem samo się wszystko posypało: jak maliny, no to oczywiście beza; jak beza, to i jakiś dobry krem musi być, a jak dobry krem to i jeszcze karmel na osłodę życia. I tak powstało ciasto budyniowe z owocami.



S K Ł A D N I K I :
  
ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
masa budyniowa:
  •  1 l mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3/4 kostki margaryny 
 beza: 
  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  •  opakowanie masy krówkowej
  • 2 szklanki malin
  • 1 banan

P R Z Y G O T O W A N I E :
1. Przygotuj ciasto: połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki - zagnieć ciasto bardzo dokładnie. Blachę posmaruj tłuszczem, wyłóż papierem, a następnie ciastem (wykładamy sam spód!), które przed włożeniem do lodówki oprósz mąką. Czas przebywania w lodówce: ok. 40 min. Po tym czasie ciasto gęsto nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min.
 

2. Przygotuj bezę: białka z dodatkiem soli ubij BARDZO DOKŁADNIE (polecam tu najwyższe obroty miksera). Dodawaj powoli po łyżce cukru, cały czas ubijając. Masę uformuj wg własnej koncepcji - łyżką, łyżeczką, foremką (ja użyłam rękawa cukierniczego) i susz (piecz) w temperaturze 130 - 140 st. C przez około 45-50 min. Stan bezików możesz sprawdzać co jakiś czas po 40 min. suszenia.


3. Upieczone, gorące ciasto posmaruj masą krówkową (masa lepiej rozprowadza się na gorącym cieście).  Przygotuj masę budyniową: z 1 l mleka odlej 1,5 szklanki, resztę zagotuj z cukrem (cukrami) i tłuszczem. Do odlanego mleka dodaj mąkę (mąki) i dokładnie wymieszaj. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodaj mleko z mąką. Dokładnie mieszaj, aby uniknąć grudek i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. 


4. Masę budyniową podziel na dwie części. Spód ciasta wysmaruj jedną częścią, posyp owocami, następnie przykryj je drugą częścią masy. Na samej górze poukładaj beziki.


bon appétit!

3 komentarze:

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato