wtorek, 20 sierpnia 2013

Jednym z moich ulubionych ciast jest ciasto francuskie. Robi się je naprawdę bardzo długo, ale na szczęście sklepy typu "Biedronka" oferują nam gotowce. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, jeżeli potrzebujemy przygotować szybkie danie na cieście francuskim. Dzisiaj proponuję francuskie kieszonki ze słonym nadzieniem, które można podać na kolację lub jako zakąskę niezapowiedzianym gościom.



S K Ł A D N I K I :
(na 18 sztuk)
  • 3 opakowania ciasta francuskiego "Smakowite!"
  • 18 plasterków szynki bądź baleronu
  • 18 plasterków sera tostowego (polecam ten z hochlandu)
  • 1 duża i 1 mała cebula
  • miska pieczarek
  • majonez
  • vegeta
  • folia aluminiowa
  • papier do pieczenia


P R Z Y G O T O W A N I E:

1. Każdą paczkę ciasta pokrój na 6 kawałków o równych wymiarach. Przygotuj foremki wg sposobu, który znajdziesz tutaj. Ale uwaga! Foremki wykonuj na literatkach z kawałków folii i papieru o wymiarach 14x14cm.


2. Umyj, obierz i pokrój pieczarki. Gotuj je wraz z pokrojoną w drobną kostkę małą cebulą w doprawionej vegetą wodzie przez około 15 minut.
Plasterki szynki i sera podziel na dwie części, większą cebulę również drobno pokrój.
Rozpocznij układanie nadzienia kieszonek:
układaj kolejno w każdej kieszonce: pół plasterka szynki, pół plasterka sera, łyżeczka majonezu, pół plasterka szynki, łyżka pieczarek, pół plasterka sera, łyżka cebuli.


3. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C z funkcją góra-dół i włóż "nadziane" kieszonki na około 15 minut. Jeżeli po upływie tego czasu ciasto nadal będzie miękkie i blade, włącz termoobieg i pozostaw je jeszcze na około 5-7 minut.



Kieszonki bardzo dobrze smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.

bon appétit! 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato