sobota, 7 września 2013

Ostatnio w jednej restauracji fast-food jadłam przepyszne ciastka czekoladowe. Przypominały mi one trochę popularne "pieguski". Zainspirowana ich smakiem postanowiłam spróbować zrobić je w domu i dodatkowo ciekawie ozdobić. Tak oto powstały Pieguski Cookie Monsters.





S K Ł A D N I K I (na około 20 dużych) :

ciastka: 
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 40 g rodzynek
  • tabliczka białej czekolady
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

krem:
  •   500 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • łyżka cukru
  • zagęstnik do śmietany
  • niebieski barwnik

dodatki: 
  •  paczka pianek
  • ciasteczka oreo

P R Z Y G O T O W A N I E :

1. Utrzyj masło z cukrem, aż do uzyskania konsystencji delikatnego kremu. Następnie dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, kakao oraz ekstrakt i wszystko dokładnie wymieszaj (tutaj osobiście polecam użycie rąk ;) ).




2. Rozgrzej piekarnik do 170 st C. Pokrój czekolady na bardzo drobne kosteczki (jedną kostkę na ok. 6 części) i wraz z rodzynkami wrzuć do gotowej masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki: jeżeli chcesz, żeby ciastka były duże to wielkości piłeczki do pingponga; jeżeli wolisz mniejsze ciastka (wielkości oryginalnego pieguska), kulka powinna być wielkości orzech włoskiego.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kuleczki, zachowując odstępy ok 4 - 5 cm. Piecz przez około 10-12 minut.




3. Czas na przygotowanie kremu: włóż kremówkę na 15 minut do zamrażalnika. Po upływie tego czasu zmiksuj z nią serek, uważając, aby nie zrobić "masła"! Następnie dodaj cukier i zagęstnik. Ostrożnie dodawaj barwnik, aż do uzyskania pożądanego efektu, cały czas miksując. Gdy krem będzie gotowy, odstaw go na 15 minut do lodówki.Gdy ciastka wystygną, nałóż na nie gotowy krem przez rękaw cukierniczy z dowolną końcówką, ułóż piankę i pół ciasteczka oreo.

bon appétit! 

1 komentarze:

Akcje

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Jagodowe lato